fredag 22 mars 2013

Gångjärn – osynliga men oumbärliga


Gångjärn fyller en otroligt viktigt funktion för att vi ska kunna leva så smidigt som möjligt i våra hem, samtidigt som vi nästan aldrig märker av att de existerar. Vi öppnar ständigt köksskåp och dörrar, vilket så klart sliter på gångjärnen, och förr eller senare är det dags att byta ut de gamla mot nya. Att byta ut gångjärnen är inte alls svårt och ett tips är att ta med de gamla gångjärnen till affären när du ska köpa nya, så du får likadana som de gamla.

Ett liv utan gångjärn
Det är svårt att föreställa sig ett liv utan gångjärn. De gör att vi enkelt kan öppna dörrar och skåp som väger mer än vi hade orkat bära om vi vid varje tillfälle hade behövt bära eller skjuta dörren för att komma in. Det är svårt att säga när de första gångjärnen kom, men arkeologiska rester av hus för många tusen år sedan har gett oss en inblick i hur livet kunde se ut utan gångjärnen, och det ställer en hel del krav som vi inte skulle vara vana vid idag. Till exempel gick man i vissa samhällen in i hus genom att klättra upp för en stege och sedan ner genom ett hål som gjorts på taket av huset. På andra ställen använde man tunga stenar för att förhindra att inkräktare eller farliga djur kunde komma in.

De första gångjärnen
Omkring år 1600 vet vi att en primitiv form av gångjärn användes för att kunna öppna gigantiska dörrar till palatset i Hattusa. Även Gamla Testamentet nämner gångjärn som en mekanism som användes för att kunna öppna dörrar av guld till Kung Solomons palats.

Olika typer
Det finns ett flertal olika gångjärnsvarianter att välja på. Pianogångjärn är användbara för stor belastning eftersom de är längre och löper längs dörren. Rostfria gångjärn är praktiska om de ska användas utomhus. Andra exempel är bland annat kantgångjärn, svetsgångjärn och ledgångjärn. Det är mycket enkelt att beställa hem på nätet och du kan också besöka ett byggvaruhus.

Gångjärn via Nacka Byggnadsvård
Det är företaget Nacka Byggnadsvård som hjälper dig att renovera ditt hus eller om du har reservdelar för ditt gamla hus som du vill polera upp är det oss du ska kontakta. Kika in på vårt lager, där hittar du massor av begagnade saker. Det sägs även att vårt lager är ett av Sveriges största. Är det gångjärn du är ute efter? Självklart ska du i så fall köpa dina gångjärn via Nacka Byggnadsvård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar